Feyzi Göktaş
Hayatının 50 yılından fazlasını halk danslarına adamış olan Fevzi Göktaş, 18 Nisan 1947 yılında Kadıköy/İstanbul’da dünyaya gelmiştir.
Fevzi hocamızın halk dansları ile kurs boyutunda tanışması ortaokul yıllarına dayanmaktadır. O zamanki beden eğitimi öğretmeni Hatice Güvendik Hanım’ın teşviki ile ortaokulda halk danslarına başlamıştır. Halk danslarına kurs boyutundaki ilk adımı Silifke yöresi ile olmuştur. 1963 yilinda, okul müdür yardımcısı ( aynı zamanda donemın Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü olan) Alaattin Güneş Bey tarafından, halk eğitim merkezinde yeni açılan folklor koluna kursiyer olarak alınmıştır. Burada ve diğer kurumlarda katıldığı çalışmalarla zaman içerisinde; Elazığ, Bitlis, Gaziantep, Van ve Erzurum yörelerinin halk danslarını öğrenmistir. Diğer taraftan Türk Halk Müziği çalışmalarına da başlayan Fevzi hocamiz, Üstad Sadi Yaver Ataman, Orhan Dağlı ve daha sonra da Yavuz Top tarafından yönetilen koro çalışmaları ve konserlerinde ritm sazcı olarak ( kaşık, zilli maşa ve davul ) yer almıştır.
Bayburt yöresi erkek ve kadın barları üzerine çalışmalar yapmıştır. Yörede birçok köy ve köy düğünü ziyaret ederek araştırmalarını genişletmiştir. Hatta köy düğünlerinde davul çalarak, yörenin tüm özelliklerini daha yakından inceleme fırsatını bulmuştur. Bu çalışmalarında; barların özellikleri, oynanış biçimleri, adım ve tavırlarını yakından incelemiş ve daha sonra edindiği bu tecrübeleri ekiplerine taşımıştır. Bu araştırma ve inceleme sürecinde en büyük desteği, Abdurrahman Öksüz ve Şevket Çeri’den almıştır.
Usta öğretici olarak görev yaptığı ilkokul, ortaokul ve lise ekipleri ile birlikte birçok gösteri, yarışma ve festivallere katılmıştır.
1971 yılında Kadıköy Bahariye İlkokulu ekibi Bayburt yöresi ( Kız-Erkek Bar ) ile katıldığı yarışmada, 61 okul arasından İstanbul birincisi olmuştur. Aynı ve bir sonraki yıl İzmit Körfez Bölgesi halk oyunları yarışmalarında, Gebze Osman Gazi İlkokulu Erzurum kız ( Bar ) ekibi ve Gebze Lisesi Bayburt kız ekibi ( Bar ) ile iki yıl üst üste birinci olmuştur.
Halk danslarına adadigi ömrunde, hayat yoldaşını da yine halk danslarında bulmuştur. 1972 yılında Kadıköy Kız Lisesi Bayburt ekibinde öğrencisi olan Semra Hanım ile hayatını birleştirmiştir. Göktaş çiftinin bir kız bir erkek olmak üzere iki çocuğu bulunmaktadır.
Vatani görev için 1973 yılında Artvin’e giden (211. Hudut Alayı Sancak Çavuşu) hocamız, Artvin mahalli derneklerinde bar çalışmalarına devam etmiştir. Metin Genç ve Remzi Şahin’den Artvin yöresinde oynanan bar ve horonların yöresel özelliklerini almış ve mahalli ekiplerle birlikte dans ederek tavrı öğrenmeye çalışmıştır.
Çalışmalarını birçok boyutta sürdüren Fevzi Göktaş, 1976-1979 yılları arasında İstanbul Folklor Araştırmaları Derneği (İFAD), Dağ Yöreleri Araştırmaları Derneği (DAY-FAD), Maltepe Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve Gebze-Çayırova Ziraat Meslek Okulu’nda usta öğretici olarak görev almıştır.
1979 Yılında T.C.D.D. 1. İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Demiryolları Memurları Derneği bünyesinde başlatılan çalışmalara, müzisyen arkadaşı Ali Ulu tarafından usta öğretici olarak davet edilmiştir.
1986 yılında, kuruluşunda katkılarda bulunduğu Haydarpaşa Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin (HAY-FEM) yönetim kurulu başkanlığı ve usta öğreticiliğini yapmis, uzun yıllar HAY-FEM’in yurt içi ve yurt dışı birçok gösteri ve festivallere katılımını sağlamıştır.
Fevzi Göktaş, halen HAY-FEM’deki asil üyeliğinin yanı sıra Kalkedon Dans Gençlik ve Spor Kulübü Derneği`nin de fahri bir üyesi, dostu ve abisi olarak hem halk dansları yaşamına, hem de halk danslarına gönül verenlere destek vermeye devam etmektedir.
Fevzi Göktaş hocamızın katıldığı festivalleri özetlemek gerekirse (aklımıza geldiği ve toparlayabildiğimiz kadarıyla tabii ki);
Yurt İçi Festivaller; Karasu Belediyesi Fındık Festivali (1985 ve 2001), Silivri Belediyesi Yoğurt Festivali (1987), Çanakkale Troya Fesitvali (1990), İzmit Belediyesi Festivali (1990), Gemlik Festivali (1994), İstanbul Folklor Şöleni (1994), Azdavay Suğla Yayla Şenlikleri (2001–2002)
Yurt Dışı Festivaller; Groningen Op Roakeldais (Hollanda-1982), Szeged-Lakodalom (Macaristan–1983), Sarvar Festival (Macaristan-1990), Wlodawa Festival (Polonya-1992), Interfolk 92 Kolobzerg (Polonya-1992), Zlatna Sopela Porec (Hırvatistan-1993), Rassegna Int. Folk. Fest. Corropoli (İtalya-1993), 6. Imailia In. Folk. Fest. (Mısır-1995), 6. Ceahlaul Folk. Fest. Pietra-Neamt (Romanya-1996), 9. Folkart 97 Folk. Fest. Maribor (Slovenya-1997), 2. Nyiregyhaza Folk. Fest. (Macaristan-1998), 13. Dunamenti Folk. Fest. Kalocsa (Macaristan-1999), Worldfestival PARADE Brunssum (Hollanda-2000), Songs of the Mountains Sibiu (Romanya-2001), Fest. Int. Folklorique Martigny (İsviçre-2002)